Fermentacja w biogazowni

Kontynuując kwestie związane z biogazowniami i samym biogazem, warto również poruszyć kwestie związane z samą fermentacją metanową, która zachodzi wewnątrz zbiorników całej instalacji. Cóż, proces nie należy do najtrudniejszych, jednak wiąże się z pewnymi wymaganiami, o których należy pamiętać.

biogas-462508_640Zacznijmy od tego, że fermentacja metanowa jest dość interesującym procesem rozkładu substancji organicznych. Co ważne, zachodzi ona w warunkach beztlenowych. Wystarczy jedynie odpowiednia ilość substancji odżywczych oraz odpowiednia temperatura. Przy takich warunkach całą pracą zajmą się bakterie fermentacyjne. Biogaz powstaje w wyniku rozkładu umieszczonych w zbiorniku substancji organicznych. Produktem powstającym wraz z gazem jest masa pofermentacyjna. Ta z kolei stanowić może dobrej jakości nawóz organiczny.

Jak już wspominaliśmy biogaz to mieszanka gazów, której głównym składnikiem jest metan (50–75%), uzupełniany przez dwutlenek węgla (25–45%). Oczywiście, możliwe jest również występowanie innych związków chemicznych, jednak są to śladowe ilości.

Sam proces fermentacji składa się z czterech faz hydrolizy, faza acydofilna, faza octanogenna i faza metanogenna. Każda z nich odbywa się przy wykorzystaniu zupełnie innych szczepów bakterii. Co ważniejsze, każdy proces, który zachodzi w biogazwoni znany jest z przyrody. Najczęściej porównuje się go z procesem, który zachodzi w trakcie krowiego trawienia.

Aby proces fermentacji przebiegał sprawnie, należy stworzyć bakteriom idealne warunki do działania. W tym celu ważne jest ciągłe monitorowanie temperatury w całej objętości zbiornika, w który odbywa się fermentacja.

Wspomniana wcześniej hydroliza prowadzi do rozkładu polimerów organicznych do związków prostszych. Chodzi tutaj przede wszystkim o rozkład białek czy aminokwasów do alkoholi oraz innych tego typu procesów. W przypadku fazy acydofilnej wytwarzane są kwasy karboksylowe, głównie walerianowy, mrówkowy oraz propionowy. Kolejna faza – octanogenna powoduje powstanie octanu, a metanogenna prowadzi do powstania metanu, który jest produktem końcowym całej fermentacji.

Czas produkcji metanu różni się w zależności od surowca pierwotnego. W zależności od rodzaju odpadów organicznych, które pooddajemy fermentacji może on trwać od kilkunastu do kilkudziesięciu dni.

Pozdrawiamy, Gizex.com.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Zaznaczone pola są obowiązkowe *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>